Adobo is een manier van bereiden, in de filipijnse keuken is het laten stoven in azijn en sojasaus (ketjap)
benodigheden:
1 ui
3 teentjes knoflook
peperkorrels
2 laurierblaadjes
olie
500 gr aardappelen (in blokjes) of 500 gr talong (aubegine / terong)
1/4 kopje sojasaus (de wat dunnere versie van ketjap manis)
1/4 kopje sukang Paombang (of anders wijnazijn)
gemalen peper en een beetje suiker
bereiding:
Verhit de olie en voeg daarin de peperkorrels en de laurierblaadjes. Op het moment dat de blaadjes te beginnen te verkleuren voeg je de knoflook toe. Zachtjes bakken totdat de knoflook bruinig wordt. Voeg dan de gesneden ui toe en fruit dit. Peper en suiker toevoegen, roeren en dan de sojasaus en azijn toevoegen. Temper het vuur en voeg of de aardappelen of de aubergine toe en laats dit voor 30 minuten stoven. Voeg water toe als het te droog wordt. Serveer met rijst.
variatie:
adoboling itlog: voeg ingesneden hardgekookte eieren toe als de aardappels bijna gaar zijn. Dit gerecht is de volgende dag nog lekkerder
1 ui
3 teentjes knoflook
peperkorrels
2 laurierblaadjes
olie
500 gr aardappelen (in blokjes) of 500 gr talong (aubegine / terong)
1/4 kopje sojasaus (de wat dunnere versie van ketjap manis)
1/4 kopje sukang Paombang (of anders wijnazijn)
gemalen peper en een beetje suiker
bereiding:
Verhit de olie en voeg daarin de peperkorrels en de laurierblaadjes. Op het moment dat de blaadjes te beginnen te verkleuren voeg je de knoflook toe. Zachtjes bakken totdat de knoflook bruinig wordt. Voeg dan de gesneden ui toe en fruit dit. Peper en suiker toevoegen, roeren en dan de sojasaus en azijn toevoegen. Temper het vuur en voeg of de aardappelen of de aubergine toe en laats dit voor 30 minuten stoven. Voeg water toe als het te droog wordt. Serveer met rijst.
variatie:
adoboling itlog: voeg ingesneden hardgekookte eieren toe als de aardappels bijna gaar zijn. Dit gerecht is de volgende dag nog lekkerder