geroosterde kip op Javaanse wijze
Bahan-bahan:
ingrediënten:
1 kip
3 salam blaadjes
8 jeruk purut blaadjes
3 sereh/citroensgras, witte deel
2 eetl kecap manis
2 theel zout
1 theel asam/tamarinde
500 ml kokosmelk
2 eetl olie
Haluskan:
bumbu:
5 kemiri noten
2 theel ketumbar
2 cm kunyit
1/4 theel jinten
1/2 theel peper
8 sjalotjes
5 teentjes knoflook
1 cm kencur
1 cm jahe
1 cm laos
Cara membuat:
bereiding:
Snijd de kip in 8 stukken en versnipper de jeruk purut. Rooster eerst de kemiri, de ketumbar en de jinten droog in een koekepan. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta.
Vehit in een pan de olie en fruit de bumbu met de salam, de jeruk purut en de sereh voor 4 minuten. Voeg dan de kip toe en bak totdat de kip van kleur verandet (2 minuten) Dan de kecap, het zout en de asam toevoegen en meng alles goed.
Vervolgens de kokoksmelk toevoegen en kook het geheel zachtjes gaar. Rooster de kip daarna bruin boven een houtkoolvuurtje en besprenkel het regelmatig met de saus.