Tacchina alla canzanese
kalkoen uit de oven
Ingrediënten:
1 kalkoen (4-5 kg)
6 teentjes knoflook
2 takjes rozemarijn
125 ml witte wijn, droog
1 eetl zwarte peperkorrels
5 theel zout
olijfolie
4000 ml water
Bereiding:
Maak de kalkoen schoon en verwijder de kop, de nek en de poten. Snijd de kalkoen open en verwijder de borstwervels. Rijd het daarna dicht met keukengaren. Maak kleine inkepingen in de kalkoen (ongeveer 10) en steen daar rozemarijn naalden in.
Vet een ovenschaal in met olie en leg de kalkoen daarin samen met de poten en de wervels. Voeg dan het water toe samen met de knoflook, de peper, de wijn en het zout.
Bak de kalkoen op 180 gr gedurende 4 uur en besprenkel deze regelmatig met de saus. Schep de kalkoen daarna uit de pan en zeef de bouillon. Verder het garen en schep de saus over de kalkoen en laat dit 12 uur rusten en waarbij de saus gelatine-achtig wordt. Snijd de kalkoen in stukken en serveer het met de gevormde gelei.