Pendap
vis in kruidige saus uit Kalimantan
Bahan-bahan:
ingrediënten:
5 makrelen
3 lenteui
1 stengel bleekselderij
2 cm laos
1 sereh stengel
3 asem kandis
5 mangkukan bladeren (Polyscias scutellaria)
100 gr geraspte kokos
350 ml kokosmelk
2 eetl olie
5 bananenblad
Haluskan:
bumbu:
11 sjalotjes
5 teentjes knoflook
6 kemiri noten
6 rode lomboks
4 rode rawits
2 vm jahe
2 cm kunyit
4 theel zout
1/2 theel peper
2 theel palmsuiker
Cara membuat:
bereiding:
Kneed de mangkukan met 1/2 theel zout, daarna afspoelen en uitlekken. Hak de bladeren grof. Snijd de lenteui uit in stukjes en hak de bleekselderij in stukjes. Rooster de kokos droog in een koekenpan. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta.
Neem de helft van de bumbu en smeer hier de makrelen mee in. Wikkel deze in bananenblad en stoom de vis zachtjes in 60 minuten gaar.
Verhit in een pan de olie en fruit de bumbu voor 3 minuten. Voeg dan de laos, de sereh, de asem kandis en de mangkukan toe en bak totdat het zacht is geworden. Voeg dan de kokos en de kokosmelk toe en laat de saus indikken. Schep dan de lenteui en de selderij toe en meng alles goed. Giet de saus over de vis en serveer.