Sate Maranggi Purwakarta
sate van rundvlees met een komkommersaus
Bahan-bahan:
ingrediënten:
750 gr rundvlees
5 eetl kecap manis
1 eetl azijn
1 eetl olie
sate stokjes
Haluskan:
bumbu:
13 sjalotjes
5 teentjes knoflook
4 eetl ketumbar
2 eetl palmsuiker
1 theel zout
Bahan saus:
ingrediënten saus:
200 ml water
3 sjalotjes
3 rode rawits
3 rode lomboks
1 komkommer
5 cm kencur
1 cm jahe
2 eetl palmsuiker
Cara membuat:
bereiding:
Snijd het vlees in blokjes. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Meng de bumbu met de kecap, de azijn en de olie en voeg het vlees toe. Laat dit tenminste 1 uur marineren. Rijg het vlees aan de prikkers en rooster het vervolgens goudbruin en gaar boven een houtskoolvuurtje. Regelmatig het vlees bestrijken met de marinade.
Voor de saus:
Onpit de komkommer en snijd deze samen met de sjalotjes in dunnen plakjes. Snijd de pepers in dunne reepjes. Wrijf of maal de jahe en de kencur fijn. Verhit in een pan het water en stoof hierin de sjalotjes, de pepers, de jahe en de kencur gaar. Voeg dan de komkommer en de suiker toe en laat het geheel afkoelen.