sate uit Padang
Bahan-bahan:
ingrediënten:
2 sjalotten
6 teentjes knoflook
3 eetl arachide olie
900 gr rundvlees
2 kalfs of runderharten
700 gr kalfstong
450 gr runderpens
8 rode lomboks
2 eetl zout
6 cm kunyit (kurkuma)
6 cm gember (jahe/djahé)
1 theel jinten
1 1/2 theel ketumbar
3 cm laos, gekneusd
4 jerut purut blaadjes
2 salam blaadjes
5 cm kaneelstokje
2 serehstengels, gekneusd
225 ml water
800 ml dunne kokosmelk (santen cair)
saté stokjes
Bahan-bahan saus:
ingrediënten saus:
450 ml kokosmelk
225 gr rijstmeel
2 theel zout
1/2 tomaat
Cara membuat:
bereiding:
Snijd de sjalotten en de knoflook in dunne plakjes. Wrijf of maal de lomboks en de kunyit fijn tot een pasta. Snijd het vlees in grote stukken. Snijd de gember fijn.
Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit de knoflook en de sjalotten voor 2 minuten. Voeg dan de overige ingrdiënten behalve de kokosmelk toe en laat het geheel voor 90 minuten zachtjes afgesloten sudderen. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het nog 30 minuten sudderen. Schep dan het vlees uit de wok/wadjan.
Meng het rijstmeel met de kokosmelk tot een dunne pasta. Snijd de tomaat fijn en meng dit alles met het zout aan de achtergebleven saus en laat het zachtjes 10 minuten sudderen. Als de saus te dik wordt dan een beetje water toevoegen. Snijd het vlees in kleine stukjes en rijg deze gemengd aan de stokjes. Rooster het vervolgens bruin boven een houtkoolvuurtje en serveer het rijkelijk met de saus.
ingrediënten:
2 sjalotten
6 teentjes knoflook
3 eetl arachide olie
900 gr rundvlees
2 kalfs of runderharten
700 gr kalfstong
450 gr runderpens
8 rode lomboks
2 eetl zout
6 cm kunyit (kurkuma)
6 cm gember (jahe/djahé)
1 theel jinten
1 1/2 theel ketumbar
3 cm laos, gekneusd
4 jerut purut blaadjes
2 salam blaadjes
5 cm kaneelstokje
2 serehstengels, gekneusd
225 ml water
800 ml dunne kokosmelk (santen cair)
saté stokjes
Bahan-bahan saus:
ingrediënten saus:
450 ml kokosmelk
225 gr rijstmeel
2 theel zout
1/2 tomaat
Cara membuat:
bereiding:
Snijd de sjalotten en de knoflook in dunne plakjes. Wrijf of maal de lomboks en de kunyit fijn tot een pasta. Snijd het vlees in grote stukken. Snijd de gember fijn.
Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit de knoflook en de sjalotten voor 2 minuten. Voeg dan de overige ingrdiënten behalve de kokosmelk toe en laat het geheel voor 90 minuten zachtjes afgesloten sudderen. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het nog 30 minuten sudderen. Schep dan het vlees uit de wok/wadjan.
Meng het rijstmeel met de kokosmelk tot een dunne pasta. Snijd de tomaat fijn en meng dit alles met het zout aan de achtergebleven saus en laat het zachtjes 10 minuten sudderen. Als de saus te dik wordt dan een beetje water toevoegen. Snijd het vlees in kleine stukjes en rijg deze gemengd aan de stokjes. Rooster het vervolgens bruin boven een houtkoolvuurtje en serveer het rijkelijk met de saus.