Sate Maranggi
rundvlees sate met sambal oncom
Bahan-bahan:
ingrediënten:
300 gr rundvlees
100 gr rundvlees vet
2 theel olie
4 eetl kecap manis
16 spiesjes
Haluskan:
bumbu:
1 1/2 eetl ketumbar
1/2 theel zout
75 gr palmsuiker
Bahan Sambal oncom:
Ingrediënten:
350 gr oncom
1000 ml water
Haluskan:
bumbu:
5 sjalotjes
5 rode rawits
5 rode lomboks
2 theel zout
1/2 cm laos
6 cm kencur
2 cm gember
Taburan:
garnering:
6 stuks uli bakar (gegrilde kleefrijst)
Cara membuat:
bereiding:
Snijd het vlees en het vet in platte blokjes. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Meng de bumbu met het vlees en het vet en laat dit tenminste 1.5 uur intrekken. Rijg het dan aan de stokjes en rooster deze langzaam boven een houtskoolvuurtje gaar en bruin. Regelmatig insmeren met de marinade. Serveer met de sambal oncom en uli bakar
Cara membuat sambal oncom:
bereiding saus/sambal:
Pureer de oncom. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Verhit in een pan het water en voeg de bumbu toe. als het water kookt dan de oncom toevoegen en het geheel zachtjes laten koken totdat alles gaar geworden is.