Sambal Goreng Papai (Kalimantan Tengah)
garnalen met pakis en tempeballetjes in romige saus
Bahan-bahan:
ingrediënten:
200 gr pakis/varentoppen*
200 gr garnalen
500 ml kokosmelk
1 serai/sereh/citroengras
2 cm lengkuas/laos
1 jeruk purut blaadjes
olie
Haluskan:
bumbu:
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
4 rode lomboks
2 cm jahe
1 theel zout
Bahan bola tempe:
ingrediënten tempe balletjes:
300 gr tempe
1 eiwit
3 teentjes knoflook
1/2 theel palmsuiker
1/2 theel peper
1/2 theel zout
Cara membuat:
bereiding:
Snijd de tempe in blokjes. Verhit in een pan de olie en bak de tempe bruin. Wrijf of maal deze daarna fijn. Wrijf of maal de knoflook fijn. Meng de tempe met het eiwit, de knoflook, de palmsuiker, de peper en het zout en vorm een homogene massa. Vorm telkens van 1 theel van de massa balletjes. Verhit in een pan de olie en bak de balletjes goudbruin en zet apart.
Maak de garnalen schoon en verwijder de kop. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Verhit in een pan 2 eetl olie en fruit de bumbu voor 4 minuten. Voeg dan de serai, de laos en de jeruk purut toe en bak nog voor 2 minuten.
Dan de garnalen toevoegen en meng goed. Bak totdat de garnalen van kleur veranderen. Voeg dan al roerend de kokosmelk langzaam toe en breng aan de kook. Dan de temepe balletjes en de varentoppen toevoegen en kook totdat het geheel gaar is geworden.
* kan vervangen worden door groene asperges
Zoeken
Laatst gelezen
- Sambal Daging Ati
- Sambal Goreng Krecek - Sambal goreng van krecek
- Masak habang samarinda 2
- Sate Aci (Sukabumi) - sate van tapioca met pindasaus
- Mentimun Asam Pedas - pittige komkommersalade met cashew noten
- Sambal Goreng Lidah - kruidige tong met aardappel in pittige saus
- Gulai pucuk ubi kacang padi - gestoofde gezouten vis met groenten
- Empal - droog krokant gebakken vlees
- Udang Berani Pedas - pittige garnalen met peteh bonen
- Kwee Obat - amandelkoekjes
Recente Reacties
Cucur
3 days agobij voorkeur een diepe bolle panCucur
3 days agoWat voor soort wadjan (platte/diepe bodem) moet ik gebruiken om cucur te bakken?Sambal Miso
1 week agoaka cerme, ofwel kruisbes (het geeft een friszuur tintje aan de sambal (zie ons boek)Sambal Miso
1 week agoHet recept lijkt me heel lekker, maar ik heb nog nooit van tjerime gehoord en kan er online niets ...Soto Ayam Purwakarta
3 weeks agoHeerlijk moeder zaliger maakte altijd heerlijke Sotoudeh dit soepie roept bij mij mooie herinneringen ...