garnalen met pakis en tempeballetjes in romige saus
Bahan-bahan:
ingrediënten:
200 gr pakis/varentoppen*
200 gr garnalen
500 ml kokosmelk
1 serai/sereh/citroengras
2 cm lengkuas/laos
1 jeruk purut blaadjes
olie
Haluskan:
bumbu:
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
4 rode lomboks
2 cm jahe
1 theel zout
Bahan bola tempe:
ingrediënten tempe balletjes:
300 gr tempe
1 eiwit
3 teentjes knoflook
1/2 theel palmsuiker
1/2 theel peper
1/2 theel zout
Cara membuat:
bereiding:
Snijd de tempe in blokjes. Verhit in een pan de olie en bak de tempe bruin. Wrijf of maal deze daarna fijn. Wrijf of maal de knoflook fijn. Meng de tempe met het eiwit, de knoflook, de palmsuiker, de peper en het zout en vorm een homogene massa. Vorm telkens van 1 theel van de massa balletjes. Verhit in een pan de olie en bak de balletjes goudbruin en zet apart.
Maak de garnalen schoon en verwijder de kop. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Verhit in een pan 2 eetl olie en fruit de bumbu voor 4 minuten. Voeg dan de serai, de laos en de jeruk purut toe en bak nog voor 2 minuten.
Dan de garnalen toevoegen en meng goed. Bak totdat de garnalen van kleur veranderen. Voeg dan al roerend de kokosmelk langzaam toe en breng aan de kook. Dan de temepe balletjes en de varentoppen toevoegen en kook totdat het geheel gaar is geworden.
* kan vervangen worden door groene asperges