gebakken kip met sambal
Bahan-bahan:
ingrediënten:
1 kip
2 salam blad
3 jeruk purut blaadjes
2 serai/sereh/citroengras
1 theel zout
1 theel palmsuiker
2 eetl asamwater
500 ml water
olie
Haluskan:
bumbu:
7 sjalotjes
5 teentjes knoflook
4 kemiri noten, geroosterd
2 cm kunyit, geroosterd
2 cm lengkuas/laos
1 theel ketumbar
1/2 theel jinten
Bahan sambal:
ingrediënten sambal:
7 rode cabai keriting (krullende cayennepeper)
8 rode rawits
1 theel terasi/trasi
1/2 theel zout
1 theel palmsuiker
2 takjes kemangi
Cara membuat:
bereiding:
Snijd de kip in 8 stukken. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Wrijf of maal de ingrediënten voor de sambal fijn tot een pasta en meng dan de kemangi erdoor.
Verhit in een pan het water samen met de bumbu, de salam, de laos, de jeruk purut, de serai, het zout, de palmsuiker, het asamwater en meng goed. Voeg dan de kip toe en kook todat het vocht is verdampt .Schep de kip daarna uit de pan.
Verhit in een pan voldoende olie en bak de kip bruin en gaar. Wentel de hete kip door de sambal en serveer.