runder sate met pindasaus
Bahan-bahan:
ingrediënten:
500 gr ossenhaas
100 gr rundvet
20 sate stokjes
Bahan Pelenkap:
marinade:
150 ml kecap manis
1/2 eetl asamwater
1 1/2 eetl ketumbar
1 eet olie
Haluskan:
bumbu:
4 teentjes knoflook
1/2 theel peper
1/2 theel kruidnagel
75 gr palmsuiker
1/2 theel jinten
1 kardemon
1/2 theel kaneel
1 theel zout
Bahan Sambal Kacang:
ingrediënten pindasaus:
150 gr pinda's, gepureerd
1 theel zout
2 jeruk purut blaadjes
2 eetl palmsuiker
50 gr pinda's, gehakt
3 teentjes knoflook, gehakt
1/2 theel asamwater
4 rode lomboks, gehakt
450 ml water
Taburan:
garnering:
1 tomaat, gehakt
8 groene rawits, gehakt
3 sjalotjes, gehakt
Cara membuat:
bereiding:
Snijd het vlees en het vet in kleine blokjes. Meng de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Meng het vlees, het vet, de marinade en de bumbu goed door elkaar en laat dit tenminste 2 uur intrekken. Rijg het vlees en het vet afwisselend aan de stokjes.
Rooster het vlees langzaam boven een houtskoolvuurtje lagzaam gaar en bruin en sprenkel het regelmatig tijdens het roosteren met de marinade.
Serveer de sate met de pindasaus en bestrooi het met de gehakte garnering.
Sambal Kacang:
Verhit in een pan het water en voeg de ingrediënten voor de saus toe en kook het geheel langzaam totdat de saus is ingedikt.