Ayam Penyet Kemangi
gebakken gekruide kip met sambal en kemangi
Bahan-bahan:
ingrediënten:
1 kip
2 salam blaadjes
4 jeruk purut blaadjes
500 ml water
1 eetl zout
1/2 theel peper
olie
Haluskan:
bumbu:
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
3 theel ketumbar
3 cm kunyit
Bahan sambal:
ingrediënten sambal:
15 rode lomboks
12 rode rawits
10 teentjes knoflook
3 tomaten
1 theel trassi
2 theel zout
3 theel palmsuiker
10 takjes kemangi
10 takjes kemangi
Cara membuat:
bereiding:
Snijd de kip in 10 stukjes. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Verhit in een pan het water samen met de salam, de jeruk purut en de bumbu en voeg de kip toe. Kook de kip gaar en schep daarna uit de pan en laat goed uitlekken.
Verhit in een pan voldoende olie en bak de kip bruin en krokant. Wentel de kip daarna door de sambal.
Cara membuat sambal:
bereiding sambal:
Snijd de lomboks, de rawits en de knoflook in dunne reepjes. Snijd de tomaten fijn. Verhit in een pan 2 eetl olie en fruit de lomboks, de rawits en de knoflook voor 3 minuten. Voeg de tomaten, de trassi, het zout en de palmsuiker toe en bak dit voor 3 minuten. Schep de kemangi blaadjes erdoor. Stamp daarna de sambal fijn.