gehaktballetjes met een pittige saus uit Padang
Bahan bakso:
ingrediënten balletjes:
450 rundergerhakt
100 gr tapioca zetmeel
100 gr ijsblokjes
5 teentjes knoflook
2 theel zout
1 theel peper
1 theel palmsuiker
water
Bahan saus Padang:
ingrediënten saus:
4 sjalotjes
5 gedroogde peper
2 rode lomboks
5 rode rawits
4 teentjes knoflook
3 cm jahe
200 ml kookvocht balletjes
2 eetl oestersaus
4 eetl saus tomat (zie recept)
2 eetl saus sambal (zie recept)
1/2 theel zout
1/4 theel peper
1/2 theel palmsuiker
2 theel maizena opgelost in 4 eetl water
2 eetl olie
Taburan:
garnering:
1-2 lente-uitjes, fijn gesneden
Cara membuat:
bereiding:
Hak de knoflook en de ijsblokjes fijn. Meng het gehakt met de tapioca. de ijsblokjes, de knoflook, het zout, de peper en de palmsuiker. Vorm van de massa balletjes en neem daarvoor 1 eetl per bal. Verhit in een pan water en voeg de balletjes toe. Als deze boven komen drijven zijn ze gaar en schep uit de pan en zet apart.
Ontpit de pepers en snijd de sjalotjes, de knoflook en de pepers fijn. Verhit in een pan de olie en fruit de sjalotjes, de knoflook, de pepers en de jahe voor 4 minuten. Voeg het kookvocht, de oestersaus, de saus tomat, de saus sambal, de peper, het zout en de palmsuiker toe en meng alls goed. Breng het aan de kook. Dan de maizena oplossing toevoegen en roer totdat de saus indikt. Voeg dan de balletjes toe en meng alles goed. Strooi de lente-uitjes erover en serveer.