kruidige bami uit Sabang (Atjeh)
Bahan-bahan:
ingrediënten:
500 gr eiernoodle
150 gr garnalen, gepeld
150 gr rundvlees, gekookt
1 tomaat
4 sjalotjes
5 teentjes knoflook
100 gr witte kool
100 gr tauge
1 lente-ui
2 takjes selderij
1/2 theel zout
600 ml runderbouillon (zie recept)
2 eetl kecap manis
2 eetl kecap asin
4 eetl olie
water
Haluskan:
bumbu:
3 rode lomboks
4 rode rawits
5 teentjes knoflook
1 cm jahe
3 kemiri noten
1/4 theel ketumbar
1/4 theel jinten
3 kardemon peulen
3 venkel peulen
1/2 cm kunyit
1 theel peper
Taburan:
garnering:
emping
acar timun
Cara membuat:
bereiding:
Snijd het vlees in dunne reepjes of versnipper het. Snijd de tomaat in kleine partjes, de sjalotjes en de knoflook in dunne plakjes. Snijd de lente-ui, de selderij en de kool fijn. Rooster eerst de kemiri, ketumbar, jinten, kardemon en anijs droog in een koekepan. Wrijf of maal daarna de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta.
Verhit in een pan de olie en fruit de sjalotjes, de knoflook en de bumbu voor 4 minuten. Voeg dan het vlees en de garnalen toe en meng alles goed. Dan de bouillon toevoegen en breng aan de kook.
Vervolgens de kool, de lente-ui, de selderij en het zout toevoegen en laat het geheel zachtjes sudderen totdat de bouillon wat is ingedikt. Dan de tauge, de tomaat en de beide kecaps toevoegen.
Ondertussen verhit in een pan het water en kook de mie gaar en laat uitlekken. Dan de mie toevoegen bij de overige ingrediënten en meng alle goed. Serveer daarbij de emping en de acar (atjar).