tempé met groenten en kokosmelk
Bahan-bahan:
ingrediënten:
2000 ml water
1 cassave, in blokjes gesneden
200 gr kouseband
125 gr reboeng (bamboespruiten)
75 gr petehbonen
1/2 tempé
250 gr spitskool
1 jonge nangka
2 salam blaadjes
5 sjalotten
4 teentjes knoflook
2 rode lomboks
2 groene lomboks
2 theel asem
1/2 blok kokoscremé (santen)
10 gamba's (optioneel)
zout
olie
Haluskan:
boemboe:
3 kemirienoten
3 cm laos
2 theel ketumbar
3 rawits
1 theel gula jawa (palmsuiker)
Cara membuat:
bereiding:
Breng het water met wat zout in een pan aan de kook. Snijd de spitskool in smalle reepjes, de nangka klein, de kouseband in 3 cm lange stukjes, de sjalotten en de knoflook fijn, de lomboks schuin doormidden en de tempé in kleine blokjes.
Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit daarin de sjalotten en de knoflook. Voeg daaraan toe de boemboe en fruit alles nog voor 1 minuut.
Voeg de cassave, de kouseband, de lomboks en de doormidden gesneden petehbonen aan het water toe en laat dit zachtjes 5 minuten sudderen. Dan de tempé, de reboeng en de nangka toevoegen. Voeg vervolgens dan het sjalotten mengsel met de salamblaadjes toe, gevolgd door de asem, de kokoscremé en de spitskool (en eventueel de gamba's). Laat het geheel nog 15 minuten sudderen. De groenten mogen niet te gaar zijn.
Verwijder de salamblaadjes en serveer.
ingrediënten:
2000 ml water
1 cassave, in blokjes gesneden
200 gr kouseband
125 gr reboeng (bamboespruiten)
75 gr petehbonen
1/2 tempé
250 gr spitskool
1 jonge nangka
2 salam blaadjes
5 sjalotten
4 teentjes knoflook
2 rode lomboks
2 groene lomboks
2 theel asem
1/2 blok kokoscremé (santen)
10 gamba's (optioneel)
zout
olie
Haluskan:
boemboe:
3 kemirienoten
3 cm laos
2 theel ketumbar
3 rawits
1 theel gula jawa (palmsuiker)
Cara membuat:
bereiding:
Breng het water met wat zout in een pan aan de kook. Snijd de spitskool in smalle reepjes, de nangka klein, de kouseband in 3 cm lange stukjes, de sjalotten en de knoflook fijn, de lomboks schuin doormidden en de tempé in kleine blokjes.
Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit daarin de sjalotten en de knoflook. Voeg daaraan toe de boemboe en fruit alles nog voor 1 minuut.
Voeg de cassave, de kouseband, de lomboks en de doormidden gesneden petehbonen aan het water toe en laat dit zachtjes 5 minuten sudderen. Dan de tempé, de reboeng en de nangka toevoegen. Voeg vervolgens dan het sjalotten mengsel met de salamblaadjes toe, gevolgd door de asem, de kokoscremé en de spitskool (en eventueel de gamba's). Laat het geheel nog 15 minuten sudderen. De groenten mogen niet te gaar zijn.
Verwijder de salamblaadjes en serveer.