Sayur betik
papaya met vlees
Bahan-bahan:
ingrediënten:
250 gr papaya
150 gr rundvlees
2 salam blad
2 jeruk purut blad, ontnerfd
1 sereh
1 eetl zout
1 theel palmsuiker
1 theel asem opgelost in 1 eetl water
350 ml kokosmelk
2 eetl olie
1000 ml water
Haluskan:
bumbu:
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
4 kemiri noten, geroosterd
1/4 theel ketumbar
2 stuks kluwak
1/2 theel peperkorrels
1/4 theel jinten
2 cm kunyit, geroosterd
1 cm kencur
Cara membuat:
bereiding:
Snijd het vlees in stukjes en de papaya julienne. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta.
Verhit in een pan het water en voeg het vlees toe en kook deze gaar. Schep het vlees eruit en laat 750 ml bouillon achter.
Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit de bumbu samen met de salam, de jeruk purut en de sereh voor 4 minuten. Voeg dan het vlees en de papaya toe en schep dit goed door elkaar. Dan de bouillon en het zout en palmsuiker toevoegen en breng aan de kook. Vervolgens de santen toevoegen en breng tot aan de kook. Meng het asemwater erdoor en serveer.