Mak Kimchi 막김치
eenvoudige kimchi
Ingrediënten:
2 chinese kool (3500 gr)
225 gr zeezout
1400 ml water
1 daikon (600 gr)
1 eetl zeezout
6 bosuitjes
kruiden:
225 gr gochugaru
75 gr saeujeot (gezouten garnalen) fijngehakt
4 eetl myulchiaekjeot (vissaus)
25 cm jahe, geraspt
1 eetl suiker
Bereiding:
Snijd de kool in vieren en verwijder het hart, Snijd de kool daarna in stukken van 3 cm. Leg de stukken in een kop. Meng het zout met het water en roer totdat het zout is opgelost. Besprenkel de kool met het water en laat dit tenminste 2 uur staan. Draai de kool regelmatig.
Snijd de daikon in kleine blokjes en bestrooi deze met de eetl zout en laat het 30 minuten intrekken en uitlekken. Snijd de bosuitjes fijn.
Meng de kruiden met 225 ml water. Spoel de kool een paar keer af om het zout te verwijderen. Meng de daikon, de kruiden en de bosuitjes met de kool en zorg dat de kool goed bedekt is. Schep de kimchi in een luchtdichte container of pot. Spoel de kom met 100 ml water en giet dit over de kool in de fles. Laat eerst de kool op kamertemperatuur tenminste 1/2 dag staan en zet het daarna in de koelkast.