Sate printil bakar
sate van gekruide gehaktballetjes
Bahan-bahan:
ingrediënten:
300 gr rundergehakt
1/4 theel zout
1/4 theel gemalen peper
2 salamblaadjes
5 jeruk purut blaadjes
1 sereh stengel
1 theel zout
1/2 theel palmsuiker
1 eetl asemwater
500 ml kokosmelk
2 eetl olie
7 sate stokjes
Haluskan:
bumbu;
5 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1 rode lombok
1 cm jahe
1 cm kunyit
2 cm laos
Cara membuat:
bereiding:
Verwijder de nerf van de jeruk purut en hak deze daarna fijn. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Meng het gehakt met het zout en de peper en vorm hiervan 28 balletjes. Verhit in een pan 1 eetl olie en bak de balletjes snel rondom bruin en laat daarna uitlekken.
Verwijder de nerf van de jeruk purut en hak deze daarna fijn. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Meng het gehakt met het zout en de peper en vorm hiervan 28 balletjes. Verhit in een pan 1 eetl olie en bak de balletjes snel rondom bruin en laat daarna uitlekken.
Verhit in een pan de olie en fruit de bumbu, met de salam, de jeruk purut en de sereh voor 4 minuten. Voeg dan de kokosmelk, het zout en de palmsuiker toe en breng aan de kook. Voeg dan de balletjes toe en roer totdat de saus is ingedikt. Meng het asemwater erdoor en laat afkoelen.
Rijg de balletjes aan de prikkers en rooster deze langzaam boven een houtskoolvuurtje goudbruin en besprenkel deze regelmatig met de saus.