zwarte rundvleessoep uit Blora (Midden-Java)
Bahan-bahan:
ingrediënten:
400 gr rundvlees (borstlap)
2 salam blaadjes
2 cm jahe
2 cm laos
1 eetl zout
2 theel palmsuiker
500 ml santen asli (dikke kokosmelk)
1000 ml santen cair (dunne kokosmelk)
50 gr melinjo blad
1 theel asamwater
2 eetl olie
Haluskan:
bumbu:
4 keluak/kluwek
4 teentjes knoflook
7 sjalotjes
4 kemiri noten
2 cm kunyit
Cara membuat:
bereiding:
Snijd het Vlees in stukjes van 2x3cm en rasp de laos. Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta.
Verhit in een pan de olie en fruit de bumbu met de salam, de jahe en de laos voor 4 minuten. Voeg dan het vlees toe en bak dit rondom bruin. Dan de santen cair beetje bij beetje toevoegen samen met het zout en de palmsuiker en kook totdat het vlees vrijwel gaar is geworden. Dan de santen asli toevoegen en breng aan de kook. Vervolgens de melinjo blaadjes en het asamwater toevoegen en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes sudderen.