Translations

nl en fr de id it no pt es

Recente reacties

Heerlijk!, Ik had het recept gehalveerd omdat ik alleenstaande ben. De kecaps,

oestersaus en worchestersaus op het einde nog naar smaak extra toegevoegd. . Ik heb iets meer paksoy gebruikt en gekookte garnalen uit de vriezer. Binnen een kwartier een volledige maaltijd op tafel,
Vraagje, de ansjovis, is dat gezouten uit een potje of vers?

Bij voorkeur vers en anders eerst afspoelen vanwege het zout
Als je de plakjes tempeh eerst even een paar minuutjes stoomt zijn ze minder bitter en nemen ze de kruiden beter op.
KokkieBlanda 5 months ago Sate Sapi - geurige sate van rundvlees
@Marykan elk soort zijn omdat je lang moet marineren.
Beste Kokkie, welke soort rundvlees gebruik ik voor dit recept?
Zoals de meeste recepten op deze site zijn kloppen de recepten en de verhoudingen, vervang de vissaus door een pittige bouillon en het recept is geschikt voor vegetariërs. ook een heerlijk recept voor onervaren koks.
3 Comments
Santen - bereiding van kokosmelk

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actief Ster actief Ster actief Ster actief Ster inactief
 
Santen
bereiding van kokosmelk
Santen wordt in de zuidoost Aziatische keuken veelvuldig gebruikt. Kijk maar naar de reeds opgenomen recepten uit Indonesische, Thailand en de Filippijnen. Maar wat is santen nu eigenlijk, om met mijn goede vriend Shakespeare te spreken "That's the question"!.

De vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden. Santen of kokosmelk (wat de Nederlandse benaming is) is niet het "vruchtwater" van de kokosnoot. Dus niet het vocht dat vrijkomt als je een kokosnoot openmaakt. Het vocht is wel erg dorstlessend, zeker gekoeld, maar zorg er wel voor dat je dan een echt verse kokosnoot krijgt.

Maar wat is santen dan wel?
Santen wordt bereid van vers geraspt kokos (het witte dat je ziet als je de kokosnoot openmaakt) of van gedroogd kokosnoot (kopra maar dan moet je het wel raspen zonder bast of van de zakjes die je koopt in de supermarkt). Beide vormen week je dan in lauw water en het afgegoten vocht levert dan de kokosmelk op.

Je hebt een aantal vormen van santen waarbij santen asli en santen cair het meest gebruikt worden. Ofwel dikke kokosmelk of dunne kokosmelk. Deze twee vormen zal je het meest tegenkomen bij de recepten. Er zijn er nog meerdere maar die komen wat later.

Hoe maak je dus santen?
We gaan uit in eerste instantie van een verse kokosnoot. De kokoscremé komt later aan bod (dat is een blok santen dat je kunt kopen in de supermarkt of toko)

Je hebt een aantal vormen van santen dat steeds meer gebruik maakt van dezelfde kokosnoot. Er zit dus een hiërarchie in!

De volgende soorten santen kan je maken:

Santen Asli / Santen Murni / santen kental (of wel dikke kokosmelk)
Voor 250 ml kokosmelk heb je nodig en maak je het als volgt:
- rasp het vruchtvlees (het binnenste van de schil) van 1 kokosnoot en meng dit met 250 ml warm water. Laat het 20 minuten staan.
- Kneed het gerapste vruchtvlees in het water en giet dit door een fijne zeef. Pers het geraspte vruchtvlees goed uit.

Santen Cair / santen encer (of wel dunne kokosmelk)
Voor 500 ml kokosmelk heb je nodig en maak je het als volgt:
- zet het net uitgeknepen vruchtvlees in 500 ml warm water en laat dit 20 minuten staan.
- Kneed het vruchtvlees in het water en giet dit door een fijne zeef. Pers het vruchtvlees goed uit.

Santen Kepala
- het uitgeperste vruchtvlees van de santen cair zonder enige toevoeging van water.

Santen Kedua
- het uitgeperste vruchtvlees van santen kepala gemengd met 500 ml warm water wat later wordt uitgeperst.

Santen Ketiga
- het uitgeperste vruchtvlees van santen kedua maar dan gemengd met 500 ml warm water en daarna uitgeperst.

Kokoscremé
Voor het gebruik van kokoscremé geldt de volgende stelregel: Als er staat slechts kokosmelk: dan kan je ook 100 gr kokoscremé (= 1/2 blok) verdunnen met 500 ml heet water. Dit geeft dan wat meer dan een halve liter kokosmelk. Vers is natuurlijk te preferen!!
Pin It
Say something here...
Cancel
Log in with
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

who is online

We hebben 68 gasten en geen leden online

Contact

  • Kokkieblanda.nl
  • email: dragon(atkokkieblanda.nl
  • website: www.kokkieblanda.nl

Statistics

Artikelen bekeken hits
41083724