vissoep
Bahan-bahan;
ingrediënten:
1500 gr gemengde vis (vis, inktvis, garnalen en andere zeevruchten)
4 serehstengels, gekneusd
8 rawits
2 theel. asem
1500 ml. water
1 theel. trassie bakar
2 limoenen(sap)
1 eetl. ketjap asin
zout naar smaak
1 eetl. gula jawa (palmsuiker)
8 sjalotten
4 teentjes knoflook
6 cm gember (jahe/djahé)
3 rode lomboks
4 cm laos
1 eetl. olie
Cara mambuat:
Bereiding:
Snijd de sjalotten, de knoflook, de gember en de laos fijn. Verwijder de koppen van de vissen en de garnalen. Pel de garnalen. Halveer de rawits en snijd de lomboks in grove stukken. en snijd de vis en de inktvis in stukken. Verhit in een pan het water en kook hierin de gember, de laos, de sereh, de vissenkoppen en de garnalenschillen voor 5-10 minuten. Zeef daarna de bouillon.
Verhit in een wok/wadjan of pan de olie en fruit hierin de sjalotten en de knoflook voor 2 minuten. Voeg dan de bouillon, de lomboks, de asem, de palmsuiker, de ketjap en de trassie toe. Dan de schelpdieren toevoegen en het geheel laten koken totdat deze geopend zijn. Vervolgens de inktvis, de garnalen, het zout en de rawits toevoegen en dit nog 2 minuten laten stoven. Dan de vis en het limoensap toevoegen en het geheel nog 10 minuten laten sudderen.
ingrediënten:
1500 gr gemengde vis (vis, inktvis, garnalen en andere zeevruchten)
4 serehstengels, gekneusd
8 rawits
2 theel. asem
1500 ml. water
1 theel. trassie bakar
2 limoenen(sap)
1 eetl. ketjap asin
zout naar smaak
1 eetl. gula jawa (palmsuiker)
8 sjalotten
4 teentjes knoflook
6 cm gember (jahe/djahé)
3 rode lomboks
4 cm laos
1 eetl. olie
Cara mambuat:
Bereiding:
Snijd de sjalotten, de knoflook, de gember en de laos fijn. Verwijder de koppen van de vissen en de garnalen. Pel de garnalen. Halveer de rawits en snijd de lomboks in grove stukken. en snijd de vis en de inktvis in stukken. Verhit in een pan het water en kook hierin de gember, de laos, de sereh, de vissenkoppen en de garnalenschillen voor 5-10 minuten. Zeef daarna de bouillon.
Verhit in een wok/wadjan of pan de olie en fruit hierin de sjalotten en de knoflook voor 2 minuten. Voeg dan de bouillon, de lomboks, de asem, de palmsuiker, de ketjap en de trassie toe. Dan de schelpdieren toevoegen en het geheel laten koken totdat deze geopend zijn. Vervolgens de inktvis, de garnalen, het zout en de rawits toevoegen en dit nog 2 minuten laten stoven. Dan de vis en het limoensap toevoegen en het geheel nog 10 minuten laten sudderen.